D A N C E   C O M P A N Y

 

TUNGUMÁL


Under hösten 2018 börjar arbetet med

en helt ny föreställning!


Tungumál kommer att handla om alla barns rätt till att göra sin röst hörd och få säga sin åsikt oavsett  kommunikationsmetod.

Den utgår från Barnkonventionen som under 2019 blir lag i Sverige.

Vi kommer utforska en hel drös olika språk, vissa som hörs, andra som känns eller syns.

 

Tillsammans med mellanstadieelever i Stockholm kommer vi dansa, fundera och skapa material till föreställningen. Repetitioner kommer att ske på Tegelscenen i Stockholm.


Föreställningen möjliggörs genom verksamhetsstöd från Stockholm stad.

 

På denna sida kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer härnäst!

OKTOBER

Träningsvärk

När Elina Elestrand koreograferar blir det många djupa positioner och höga ben. Dansarnas kroppsvärk talar sitt eget tydliga språk efter de första repdagarna.

Kollationering

29/10 kickade vi igång projektet med att samla hela kreativa teamet på Tegelscenen för frukost och brainstorm.

Varje person kommer presenteras närmare framöver, men vi kan redan nu avslöja att vi har 4 dansare, 1 koreograf, 1 kostymör,

1 grafisk designer, 2 fotografer och

1 musikskapare med på tåget.

Kan du gissa vad det står?

Logga

Anders Tallvik, Grafisk designer, har skapat en logga till Tungumál som kommer användas i vår marknadsföring.

Såhär beskriver han själv tillvägagångssättet:

I rörelse genom dans, kast och blåst fångar kameran ögonblick i bokstävernas färd där deras konventionella former utvidgas. Genom rörelsen utforskas och upptäcks oväntade uttryck och bokstäverna får nytt liv.

Bliss & Teckenspråk

Två språk som kommer influera rörelsespråket mycket i föreställningen är Bliss och Teckenspråk.


Bliss är ett system av symboler där ord och begrepp representeras av bilder. Teckenspråk är visuella språk som används i flera olika sammanhang istället för eller som komplement till tal.

NOVEMBER

Workshops & visningar

Under november månad har vi haft workshops för mellanstadieelver på vår hemmascen Tegelscenen i Hökarängen men även åkt ut till skolor och särskolor i Fruängen, Tyresö och innerstan.

Under dessa workshops har barnen fått testa material, inspirera till material och även se material ur föreställningen.

Fotografering

Sista dagen i november spenderade vi tillsammans med Anders & Mia.

Vi hade mycket på agendan men med ett så proffsigt team hanns allt med utan problem. Bland annat filmade vi material för en trailer samt fotade pressbilder för Tungumál.

Kostym

Helena Lundqvist och hennes designkoncept Pommagratt har skapat kostymer som likt Tungumal handlar om kommunikation. Hon har i sin återbruks-anda låtit secondhand-kläder som bär på en historia vara utgångspunkten. Vi efterfrågade en androgyn kostym: Helena valde då att bara jobba med herrkläder?! ”-Jag har tagit bort allt som är stereotypt manligt och komponerat om dem!”

Redesign, specifikt för var och en av de fyra kvinnliga dansarna. Kostym som dansar med sin dansare, som har en egen rörelse, ett eget språk. 

DECEMBER

Musik

Gustaf Nygren, som även skapat musiken till Deltidshjälten, är återigen en del av teamet. När han nu tonsätter Tungumál har han inpirerats av barnkonventionen och utifrån den skapat stämningar och känslor. Han har även översatt Bliss-bilder till ljud via ett oscilloskop och skapat musik av de ljud han fått fram.

Finjustering

Föreställningen börjar nu ta form både fysiskt, visuellt och musikaliskt. Vårt jobb framöver består av att putsa, finslipa och nöta tills allting sitter.

Vi har även börjat repa in varandra på fler roller för att kunna spela föreställningen i olika konstellationer då vi är ute på turné.

JANUARI

Genrep och premiär

Tungumál har nu fått möta publik för första gången. Genrep för vuxen publik och premiär för bland annat en mellanstadieklass vi mött tidigare under hösten i workshops.

Nu är vi väldigt ivriga att få åka ut på turné med föreställningen! Vi har redan några intresserade bokare men det finns fortfarande luckor som vi mer än gärna fyller upp om intresse finns. Om så är fallet - hör av er här!

Repetitioner

Efter en välbehövlig julledighet kom vi tillbaka till Tegelscenen med ny energi och inspiration.

Med lite distans till processen blev det tydligare för vår koreograf Elina vad vi behövde förändra och förbättra. Vi gick även in på detaljnivå i röreslematerialet och insåg vikten av att kunna klockan när koreografin ska röra sig i en cirkel.

 

Vi vill avsluta med att tacka Stockholm Stad och Tyresö kommun.

Utan ert stöd hade vi inte kunnat förverkliga våra drömmar och idéer.

 

På återseende!